3DROGA.PL

Portal 3droga.pl

Portal Nacjonalistyczny

#3 Newsroom 15.03.21 – 28.03.21

Na 3droga.pl powraca cykl “Newsroom”. Śledzący nasz portal mogą pamiętać serię tekstów pt. “Newsroom” która około 2 lata temu publikowana była na naszym portalu. Jej założeniami było przybliżanie ciekawych wydarzeń ze świata z ostatnich pięciu dniu. Nowy cykl “Newsroom” przyjmie trochę inną formułę, co dwa tygodnie możecie spodziewać się na naszym portalu czegoś na kształt prasówki z Polski i ze świata.

Portal 3droga.pl tworzą także (a może przede wszystkim) jego Czytelnicy! Chcecie żeby coś znalazło się w Newsroomie? Macie ciekawego newsa, albo warte pokazania zdjęcie lub nagranie? Napisz do nas na redakcja@3droga.pl!

************************************************************************

Wydarzenia i aktualności ze Świata

19.03.2021

Turcja , Stambuł/Ankara – Fala nalotów na mieszkania podejrzanych bojowników kurdyjskich oraz działaczy partii HDP wymierzone w domniemaną współprace z nielegalną strukturą PKK.

Turecka policja przeprowadziła serie nalotów na domy podejrzanych bojowników kurdyjskich w Stambule i zatrzymała w nich łącznie 20 osób, w tym trzech najwyższych urzędników reprezentujących Kurdyjską Ludową Partię Demokratyczną (HDP) we wczesnych godzinach porannych w piątek

Nagrania pokazują, jak policja wchodzi do domu potencjalnych bojowników i działaczy partii, przeszukuje ich rzeczy i ostatecznie zatrzymuje obecnie znajdujące się tam osoby. Naloty mają miejsce zaledwie kilka dni po tym, jak czołowy turecki prokurator wniósł sprawę do tureckiego sądu najwyższego w celu rozwiązania HDP. Oskarżył partię o powiązania z nielegalną Partią Pracujących Kurdystanu (PKK).

Przedstawiciele USA i UE skrytykowali sprawę, zarzucając jej naruszenie praw milionów osób z prawami wyborczymi w Turcji. Agencja Anadolu potwierdziła, że ​​lokalna policja antyterrorystyczna przeprowadziła w piątek jednoczesne naloty w czterech różnych dzielnicach Stambułu. Potwierdzili, że 10 osób zostało zatrzymanych po podejrzeniu o udział w „działaniach na rzecz PKK”. Kolejnych dziesięciu zatrzymano w Ankarze, gdzie naloty skupiły się na innej grupie powiązanej z PKK.

20.03.2021

Ukraina, Kijów – Atak na gmach gabinetu prezydenta przez zwolenników byłego przywódcy grupy „Prawy Sektor”

Policja w Kijowie wszczęła śledztwo w sprawie protestów zwolenników Serhija Sternenki, kontrowersyjnego byłego przywódcy prawicowej ukraińskiej grupy paramilitarnej, który w zeszłym miesiącu został skazany na siedem lat więzienia za rabunek i handel nielegalną bronią.

W sobotę (20 marca) setki zwolenników Sternenki zgromadziły się przed gabinetem prezydenta Wołodymyra Zełenskiego w Kijowie z pochodniami oraz odpalonymi flarami, domagając się natychmiastowego uwolnienia Sternenki i kilku innych pro ukraińskich działaczy

Na konferencji prasowej rzecznika ukraińskiej policji poinformowano 21 marca, że ​​wszczęto śledztwo w sprawie chuligaństwa i zniszczenia budynku gabinetu prezydenta przez zwolenników Sternenki z poprzedniego dnia. Do opinii publicznej podano również, że podczas dewastacji mienia zatrzymano 26 letniego mężczyznę za posiadanie przy sobie nielegalnej broni. Kilku funkcjonariuszy zostało rannych, a w sumie do aresztu doprowadzono 8 osób z powodu naruszenia nietykalności cielesnej, a także dokonanych innych czynów zabronionych.

Podczas demonstracji na ścianach budynku były malowane graffiti, a do okien wrzucano petardy i granaty błyskowe. Biuro prezydenta oszacowało szkody wyrządzone przez protestujących w elewacji budynku na 2 miliony hrywien (71 500 dolarów).

20.03.2021

Niemcy, Kassel – Manifestacja sympatyków i działaczy organizacji prawicowych z powodu ograniczeń pandemicznych.

W sobotę protestujący w Kassel zgromadzili się w 20 tysięcznym pochodzie. Podczas przemarszu starli się z policją w kolejnej już odsłonie demonstracji przeciwko restrykcjom wprowadzonym z uwagi na pandemie COVID-19. Funkcjonariusze używali gazu pieprzowego i pałek przeciwko ludziom próbującym przełamać bariery policyjne, poinformowała niemiecka agencja prasowa informacyjna DPA.

Donoszono również o gwałtownych starciach między różnymi zwaśnionymi grupami. Zaznaczmy, że w takiego rodzaju demonstracjach uczestniczą głownie osoby o poglądach prawicowych, co w niesmak skrajnej lewicy i razem z jednostkami lokalnych anarchistów próbują storpedować takie wydarzenia, doprowadzając do siłowej konfrontacji.

Relacjonujący z miejsca zdarzenia dziennikarz DW Benjamin Alvarez powiedział, że przemarsz mógł być kontynuowany pomimo licznych naruszeń wytycznych dotyczących zachowania dystansu, a także zaleceń niemieckiej administracji miasteczka o nie gromadzenie się. Protesty zostały oficjalnie zakończone, ale w centrum miasta pozostała spora liczba grup prawicowych organizujące wydarzenia, aby wspólnie biesiadować wolne sobotnie popołudnie wraz z nawoływaniem, żeby inne społeczności lokalne wyszły na ulice niemieckich miast.

23.03.2021r

Egipt – Blokada Kanału Sueskiego

Jeden z największych kontenerowców ,,Ever Green” zablokował Kanał Sueski. Najprawdopodobniejszą przyczyną zdarzenia był silny wiatr. Tą drogą przechodzi 12 proc. światowego handlu, informuje amerykański BI. Alternatywna trasa dookoła Afryki jest dłuższa o 24 tys. kilometrów, co oznacza podróż dłuższą o dwa tygodnie.

Przez kanał przepływają każdego dnia towary o wartości 9,6 mld dolarów, wylicza Lloyds List, ekspert ds. żeglugi.

Dnia 29.03 Kanał został odblokowany.

28.03.2021r

Mozambik, Palma – Tragedia na oczach świata. Zasadzka na obcokrajowców w hotelu

Pracownicy jednego z hoteli na północy Mozambiku byli ewakuowani, gdy zaatakowali ich islamscy bojownicy. Nieoficjalnie wiadomo, że wśród pracowników były osoby z Wielkiej Brytanii. Mówi się nawet o kilkudziesięciu zabitych cywilach.

W środę, 24 marca, w mieście Palma na północy Mozambiku rozpoczęła się islamska ofensywa. Atakowane jest wszystko w prowincji Cabo Delgado – od sklepów i banków aż po obiekty wojskowe.

Okoliczni świadkowie relacjonują, że na ulicach leżą ciała. Nie wiadomo dokładnie, ile osób zginęło i ile zostało rannych.